Con Forza Jeu de Boules

De Jeu de Boules banen zijn gelegen op het tennispark, gelegen bij het sportpark in het centrum van Groede.

Een balletje gooien op één van drie Jeu de Boules banen behoort tot de mogelijkheden.

 • zondagmorgen om 10.30u (zomer- en wintertijd)
 • donderdagavond om 19.00u (zomertijd)

Voor nadere informatie kunt u terecht bij één van onze bestuursleden (jeudeboules@con-forza.nl)

 

Spelregels

Het team dat de toss heeft gewonnen, zoekt een terrein uit, maakt een cirkel met een diameter van minimaal 35 centimeter en maximaal 50 centimeter.

 • Vanuit de werpcirkel mag een speler van dit team het kleine houten balletje (ook wel but genoemd) op een afstand van ten minste 6 meter en ten hoogste 10 meter gooien.
 • Uit het team dat deze voorbereidingen heeft getroffen, probeert een speler een boule zo dicht mogelijk bij de but te plaatsen.(De speler die de but werpt hoeft dus niet als eerste te spelen, het mag ook een medespeler zijn).
 • Het werpen gebeurt vanuit de werpcirkel, waarbij de voeten contact met de grond moeten houden als er gespeeld wordt.
 • Verder moet de speler die een boule werpt er goed op letten, dat hij tijdens de worp binnen de cirkel blijft.
 • Voordat de boule de grond of een andere boule heeft geraakt, mag de speler niet uit de cirkel komen. Beide voeten dienen contact met de grond te houden.
 • Nu komt de tegenpartij aan de beurt, die gaat proberen een boule dichter bij het but te werpen. Dit kan door een boule beter te plaatsen, of door een boule die op punt ligt weg te spelen, bij voorbeeld door deze boule weg te schieten.
 • Lukt dit niet, dan moet een nieuwe poging ondernomen worden. Dit kan zo doorgaan, totdat alle boules van 1 team zijn gespeeld. In dat geval heeft het andere team 5 boules over die nog gespeeld kunnen worden en een kans maken voor een hogere score.
 • Lukt het de tegenpartij wel een boule dichter bij de but te plaatsen, dan is het andere team weer aan de beurt.
 • Je zou dus kunnen zeggen dat je moet spelen (behalve in het begin) wanneer het andere team op punt ligt of als het andere team geen boules meer heeft.
 • Als alle boules van beide teams zijn gespeeld, wordt er gekeken hoeveel punten er zijn gescoord. Iedere boule die beter ligt dan de dichtst bijzijnde boule van de tegenpartij levert 1 punt op. Een winnend team kan per werpronde minimaal 1 punt en maximaal 6 punten scoren.
 • Het team dat de voorgaande werpronde heeft gewonnen, mag de nieuwe werpronde beginnen. Er wordt een nieuwe werpcirkel getrokken op de plaats waar de but het laatst lag.

Het team dat als eerste 13 punten bereikt, is de winnaar.

 
 

Historie

Geschiedenis van de Con Forza Jeu de Boules

In het voorjaar van 1997 werd het nieuwe tennispark van LTV Con Forza te Groede gerealiseerd en geopend.

Naast de tennisbanen lag een strook met bossage. Om de banen zoveel mogelijk onderhoudsvrij te maken, werd de bossage verwijderd.

Door de bouwcommissie van de tennisvereniging werd voorgesteld om met het overgebleven materiaal twee Jeu de Boules banen aan te leggen.

Maarten van Kerkvoort, oud tennislid, stelde aan het bestuur voor dat hij een aantal mensen bij elkaar zou zoeken om regelmatig een partijtje Jeu de Boules te spelen op de banen. Maarten was zeer bedreven en had al vlug een aantal fanatieke mensen gevonden, die ook zonder morren tijdens het regenen doorspeelden. Er werd zelfs door een aantal leden doordeweeks stiekem geoefend, zodat ze in het weekend bij de wedstrijden beter konden gooien.
Het bleek al snel dat twee banen voor de Jeu de Boulers te weinig was. De opkomst van deze enthousiaste mensen was groot. Daarom werd er nog een derde baan gerealiseerd.
Het doel van de vereniging is gezellig samen zijn, ongedwongen een potje “boulen” of alleen kijken, een praatje maken, een wijntje drinken, ….
Inmiddels zijn de drie banen voorzien van een eigen lichtinstallatie, zodat ook in de donkere dagen gewoon gespeeld kan worden.
Con Forza Petanque is geen officiële Jeu de Boules vereniging, dus geen lid van de Nederlandse Jeu de Boules Bond.
Eén van de leden van de Con Forza Petanque heeft zitting in het bestuur.
Al met al een gezellige vereniging die niet meer weg te denken is uit Groede.

 
 
 
 
 
 
 

Petanque

Wat is nou eigenlijk petanque?

Petanque hoor ik u nu denken, het heet toch Jeu de Boules?
We zullen het u in het kort uitleggen. Jeu de Boules is een verzamelnaam voor een aantal balspellen bij elkaar waaronder ook het spel "Petanque".
Petanque wordt door iedereen gespeeld van jong tot oud en van putjes-schepper tot minister.
Het wordt gespeeld met metalen boules met een diameter die tussen de 70 en 80 millimeter ligt. Het gewicht mag variëren tussen de 650 en 800 gram.
Een klein houten balletje, in Nederland meestal het 'butje' genoemd (spreek uit: buutje). Dat is alles wat u nodig heeft.
Petanque kan op drie manieren gespeeld worden

 • Eén tegen één (tête à tête)
 • Twee tegen twee (doublette)
 • Drie spelers tegen drie (tripplette).

Met uitzondering van het tête à tête zijn er altijd twaalf boules en het butje in het spel.
Koop dus nooit een set van twee, maar altijd van meer boules, immers voor tête à tête en het doublette heeft u meer dan twee boules nodig.
Een beginnerssetje boules hoeft niet duur te zijn, meestal tussen de 10 en de 15 euro. Een wat meer professionele set boules kost al gauw 45 euro of meer.